Blackheath Garden Studio

Context plan

Context plan

The Garden Studio represents a second phase of our house project for two contemporary artists at Kidbrooke Grove in Blackheath. It is sited on a triangular plot to the north of the existing house and accommodates an art studio and a separate garden store.

Ground floor plan

Ground floor plan

The Garden Studio is conceived as a simple trapezoidal block with a stepped roof that reflects the volumes of the rooms inside. The studio space is elevated, with a raised floor and foundations that accommodate existing tree roots. Large sliding glazed doors provide access and a vantage point for views across the garden. The studio is accessed from a timber deck that inflects around an existing ornamental tree.

Garden Studio elevation

Garden Studio side elevation

The studio is to be faced in pigmented wood-cement ‘Viroc’ panels of a regular module together with hardwood-framed windows painted to match.

The boards are detailed with a stepped joint to avoid a completely flat elevation and to provide some subtle variation in colour and tone as the viewing angle changes when moving around the building.

David Brownlow Theatre, Jonathan Tuckey Design

Viroc cladding on Brownlow Theatre by Jonathan Tuckey Design, 2020

Blackheath Garden Studio
Project dates

2019–

Use

Workspace

Type

New build

Status

Current

Gross internal area

24 m²

Construction cost

£75,000

Client

Private

Structural engineer

Engineers HRW

The Garden Studio represents a second phase of our project for two contemporary artists at Kidbrooke Grove in Blackheath. It is sited on a triangular plot to the north of the existing house and accommodates an art studio and a separate garden store.

The Garden Studio is conceived as a simple trapezoidal block with a stepped roof that reflects the volumes of the rooms inside. The studio space is elevated, with a raised floor and foundations that accommodate existing tree roots. Large sliding glazed doors provide access and a vantage point for views across the garden. The studio is accessed from a timber deck that inflects around an existing ornamental tree.

The studio is to be faced in pigmented wood-cement ‘Viroc’ panels of a regular module together with hardwood-framed windows painted to match.

The boards are detailed with a stepped joint to avoid a completely flat elevation and to provide some subtle variation in colour and tone as the viewing angle changes when moving around the building.

Nick Hill Architects
About

Nick Hill Architects is an RIBA chartered architectural practice and design studio based in London founded in 2017.

Through a series of early built projects the practice has established a particular sensibility for the characterful use of materials; how they are combined and the care with which they are detailed – whether objects, room interiors, individual buildings or the public spaces in between.

Our design is led by thinking about how people experience objects, buildings or places. Charles Eames said the role of a designer is like that of a thoughtful host who always anticipates the needs of their guests. We hold this to be true not just for the practical or everyday, but for the poetic, the delightful, or what Louis Kahn called the ‘unmeasurable’.

At a time of climate crisis and rapid demographic change, we find ourselves designing for a future that is increasingly uncertain. In response we are committed to finding ways of making and repairing that are both resilient and adaptable, with an economy of means as a central tenet in all projects, no matter the size or budget.

People

Nick has twenty five years’ experience working in architectural practices in the UK and in Hong Kong.

For more than ten years he was an Associate Director at David Chipperfield’s office in London, leading a series of high profile projects including two acclaimed new public galleries, the Hepworth Wakefield in West Yorkshire and Turner Contemporary in Margate, as well as the rebuild and refurbishment of Hotel Café Royal on Regent Street, and the realisation of a masterplan for the Royal Academy of Arts campus on Piccadilly.

From 2017 he worked as a consultant to Witherford Watson Mann Architects, drawing on his experience working with public galleries and historic buildings, he led their major refurbishment of The Courtauld Gallery in Somerset House until its completion in 2021. The project was shortlisted for the RIBA Stirling Prize 2023.

Nick has been an invited critic and guest lecturer at architecture schools across the UK and in 2013 and 2014 was a guest lecturer at the Graduate School of Design in Harvard. He has served on competition juries and in 2013 was chair of the RIBA Awards jury for the East England region. He is currently an examiner for Part 3 professional studies at the Architectural Association School of Architecture.

News
06.02.24
House for Two Artists published in AJ
04.12.23
Work progresses on site on Zakynthos
01.09.23
Hill Farm gains planning approval
05.06.23
House for Two Artists completed
19.03.23
Work starts on site on Zakynthos
05.10.22
Nick Hill Architects wins competition for coastal house in Greece
06.09.22
House London publication
01.07.22
Notting Hill Garden House wins Galvanizing Award
25.02.22
Work starts on site at Kidbrooke Grove
19.11.21
The Courtauld reopens to the public
21.10.21
Talk at the Royal College of Art
24.03.21
AJ Small Projects Award
25.01.21
Notting Hill Garden House published in AJ
References

A selection of reference images which inspire the practice’s work.

Applications

We welcome speculative applications sent as hard copy CVs with examples of work by post, or by email to info@nickhillarchitects.com (maximum 5mb).

Contact

Nick Hill Architects
Market 133a Rye Lane
London
SE15 4BQ

info@nickhillarchitects.com
+44 78 2446 3889

Instagram